Sukhothai

​Na een nachtje in Phitsanulok geslapen te hebben en het een en ander bezocht te hebben, besluiten Jula en ik dat we allebei een andere kant op gaan.

Ik boek een nachtje in Karma Home Hostel en bij aankomst vraagt Mark (de eigenaar) of ik al iets gegeten heb. Hij gaat wat eten met 4 andere gasten van het hostel, zijn Thaise vrouw en 3-jarige dochter en vraagt of ik het leuk vind om mee te eten. Ik besluit mee te gaan en mag bij hem achterop de scooter (!). Er komt van alles op tafel en je mag van alles wat pakken. Uiteindelijk eet ik een beetje sticky rice, gegrilde vis en gegrilde groente (morning glory), de rest vind ik een beetje te pittig haha.

De morning glory: gefrituurde groenten (mam kan je dit thuis ook maken??).

Omdat Mark een Thaise vrouw heeft, hebben ze veel connecties met Thaise families. De volgende ochtend sta ik om 7u op, zodat ik samen met een andere gast van het hostel met een Thaise familie mee kan rijden naar Sukhothai. De vrouw van Mark geeft Engelse les aan Thaise kinderen, zodat ze een Youth Tour Guide kunnen zijn voor toeristen. Een meisje TonHom, haar vriendin Katop en de ouders van TonHom nemen ons een dag mee om van alles te bekijken in Sukhothai. Al in de auto onderweg ernaartoe (het is ongeveer een uurtje rijden) laten ze ons van alles proeven.

Een soort zoete en plakkerige mie, ik vond het heel erg naar popcorn smaken.

Van links naar rechts: Katop, TonHom en ik. 😉

We bezoeken verschillende tempels waar ze elke keer een mooi verhaal bij vertellen. Ook huren we een fiets waarmee we door het National Historical Park fietsen met allerlei mooie ruïnes van tempels. Rond een uurtje of 12 gaan we lunchen, een picknick kleed wordt uitgelegd en er komt van alles tevoorschijn. Een hele vis, stukken kip, sticky rice, papaya salade, bananen, mandarijnen, komkommer. En alles moest op haha!

Het was een hele lange en volle, maar geweldige dag om alles zo een keer mee te maken. De familie betaalde alles en in ruil daarvoor konden zij hun Engels op ons oefenen en werd elke keer als ze ons uitleg gaven van de mooie dingen die we bezochten alles gefilmd. 

Ook ‘s avonds eten we gezamenlijk. Het vriendinnetje van TonHom, Katop, zetten we thuis af en dan rijden we door naar het huis van de familie waar ook haar oma woont. Heel leuk om te zien hoe een Thais gezin kan wonen. TonHom legde ons uit hoe haar oma een soort kauwgom maakte van o.a. bladeren en kokos, iets waar oude Thaise mensen op kauwen als ze geen tanden meer hebben. De moeder van TonHom moet naar haar tante toe om haar te verzorgen, omdat ze net uit het ziekenhuis is. We blijven met z’n vieren over en gaan eten bij een populair Thais restaurantje, wat dan ook vol zit met alleen maar locals. TonHom besteld expres niks pittigs en ik vind het heerlijk! Fran (de Engelse vrouw van het hostel) en ik besluiten het eten te betalen, omdat we zo dankbaar zijn voor alles wat ze vandaag voor ons gedaan hebben. Buikje volgegeten, dus tijd om te gaan slapen! Morgen weer vroeg op om de trein naar Chiang Mai te pakken..

Wat anderen lezen

4 comments

  1. Wow wat een geweldig avontuur dit. Wat gaaf dat contact met de locale bevolking.
    Ik word er helemaal blij van als ik het lees.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.