Nyepi

De hele dag in je hostel blijven en niet te hard lachen en of harde muziek aanzetten. Nu heb ik vorige week ook al een paar dagen ‘verplicht’ bij mijn hostel moeten zitten, maar dat was mijn eigen domme schuld. Vandaag is het de dag van de Stilte op Bali. Nyepi.

Nyepi is een Hindoeïstische feestdag, die alleen op Bali gevierd wordt. De dagen voorafgaand aan Nyepi zijn hele dorpen druk in de weer met het maken van de meest lelijke ‘monsterpoppen’, die ze vervolgens door middel van bamboe met een hele groep dragen in de optocht, een dag voor de stiltedag. Een soort carnaval of de Najaarsmarkt optocht in mijn dorp. Same same but different.

Het idee van de ‘monsterpoppen’ is dat ze de kwade geesten wegjagen. Op de stiltedag moet je namelijk stil zijn, omdat de kwade geesten dan langskomen en als er niemand op straat is, lijkt het net of Bali onbewoond is en zullen de geesten weer verder gaan. Je kan dan ook een boete krijgen als je de straat op gaat.

Gisteravond hebben we bij de optocht gekeken en alle poppen verzamelen zich in Ubud dan op een grasveld, waar ze vervolgens weer verder lopen om ergens buiten het centrum in brand gestoken te worden. Dat doet me dan weer een beetje denken aan de Vakantiespelen in mijn dorp haha. Maar ik vermaak me hier prima met het schrijven van een paar nieuwe blogs, mijn reisdagboekje bijwerken en lekker chillen in het zwembad! Gelukkig hebben we ondanks de kwade geesten wel een zonnetje erbij gekregen vandaag!

Wat anderen lezen

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.