GRLPWR

Girlpower. Er zullen mannen zijn die het een onzinwoord vinden, maar dat woord is er niet voor niks. Vrouwen moeten nog steeds (soms letterlijk én figuurlijk) op hun tenen lopen om zich te bewijzen tegenover het andere geslacht. Disclaimer: ik plaats dit niet om ‘kijk mij nou zielig zijn’, maar omdat ik hier een mening over heb en deze graag op mijn eigen stukje internet wil delen.

Toen ik in Azië zat zijn er -uiteraard- ook dingen gebeurd die ik achterwege gelaten heb bij het bloggen. Logisch, want jullie zitten er niet op te wachten welke kleur mijn bikini heeft of hoevaak ik op een dag naar de wc ga. Maar dit wilde ik jullie niet onthouden.

In Vietnam fietste ik van Tam Coc naar Ninh Binh, omdat ik in Tam Coc niet kon pinnen en niet genoeg geld had voor een taxi. De weg was een beetje vaag en ik fietste door kleine dorpjes, over boerenweggetjes en over de snelweg (ja, ze kennen daar geen fietspaden). Toen ik over een boerenweggetje fietste werd ik ingehaald door een oud Vietnamees mannetje op een scootertje. Een stukje verderop stopte hij en ging aan de overkant van het weggetje staan. Ik fietste hem tegemoet en hij stond lachend naar me te zwaaien. Ik wilde nog vrolijk gedag zeggen, maar op het moment dat ik hem passeerde greep hij naar mijn borst. Verontwaardigd riep ik: “What the fack man!!” (sorry mam) en ik fietste snel door. Gelukkig kwam hij niet achter me aan, maar ik was wel heel erg geschrokken. Was het aanranding, betasting? Ik weet het niet, maar het was in ieder geval niet netjes. 

Ik heb me daardoor gelukkig niet minder veilig gevoeld in Azië, maar had wel iets minder vertrouwen in de Vietnamese oude mannetjes en voelde me gewoon geintimideerd. Zo ook vandaag. Vanmiddag gezellig geluncht met twee vriendinnetjes en nadat zij allebei weer naar huis gingen, ben ik nog even gebleven om wat winkeltjes in te gaan. Toen ik terug liep naar het station liep er een jongen tegen mij aan. Expres. Want daarna draaide hij zich om en vroeg: “zat je aan m’n lul?” Ik keek ‘m boos aan en voelde me gelijk weer geintimideerd. 

Het lijkt af en toe wel of wij vrouwen een bordje “ik wil graag ongewenst aangeraakt worden” op ons hoofd geplakt hebben. Wat natuurlijk helemaal niet zo is, maar zo voelt het af en toe wel. Als al die mannen zich gewoon netjes gedragen en vrouwen lekker met rust laten, zou deze wereld weer een klein stukje mooier zijn. Kijk, ik zit er niet mee, maar er zijn genoeg meisjes en vrouwen die zoiets meemaken en er de rest van hun leven mee getekend zijn. 

Internationale Vrouwendag is er ook niet voor niks. Vrouwen wereldwijd worden nog elke dag gedisrespecteert en uitgemaakt voor van alles en nog wat. En daar kan ik echt boos om worden. Dus laat een vrouw lekker vrouw zijn en als je zo graag macho wilt doen, doe je dat maar lekker bij je vrienden. Maar laat ons erbuiten. 

Wat anderen lezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.